zgKkTCc

Csak Puskás tudta 35 évesen, amit a későn érő baszk csatár

Az Athletic Bilbaóban játszó Aritz Aduriz ellentmond a futballban megszokottaknak: élete formájában játszik, és noha a spanyol válogatottba eddig nem kellett, behívták. Könnyen odaérhet akár az Európa-bajnokságra is.

A baszk Aritz Aduriz a nyári Európa-bajnokság valószínűtlen hőse lehet. 35 évesen élete formájában játszik, a bajnokságban már 17 gólnál jár, csak Barcelona- és Real-játékosok előzik meg. Mindeközben az Európa Liga góllövőlistáját vezeti.

Nem mintha ez a mostani lenne Aduriz első erős szezonja a spanyol bajnokságban, az utóbbi három évben mindig megrúgta a maga 14-18 gólját, ám ennek ellenére a válogatottban nem vették számításba. A mai napig csak egyetlen meccse van a nemzeti csapatban: hat éve még valenciásként a litvánok elleni Eb-selejtezőn negyedórát kapott, azóta viszont semmi.

Hiába a jó forma, pechére ebben az időszakban olyan játékosok játszottak a spanyol válogatottban, akiket esélytelen lett volna kiszorítani, gondoljunk csak David Villára vagy Fernando Torresre. Most viszont már kicsit más a helyzet: ők megöregedtek, Aduriz meg beérett.

Vicente Del Bosquét egyre többször piszkálták a szezon alatt, hogy igazán behívhatná, és a spanyol válogatott kapitánya decemberben kénytelen volt elismerni, hogy a Bilbao-csatár jó formában focizik, de akkor még nem akart spekulálni, hogy kerettag lehet-e vagy sem.

Aztán jött a február-március, és a baszk előbb az Olympique Marseille elleni Európa Liga-meccsen bombázott elképesztő gólt kapásból.

Majd március elején mesterhármast lőtt a Deportivo 4-1-es legyőzésénél. Ezzel Aduriz tizenhét gólig jutott a ligában, amire ennyi idősen eddig csak egy ember volt képes: Puskás Ferenc. A Real Madrid csatára annak idején meg sem állt húsz alatt. A spanyol bajnokságban a 35. születésnapjuk után amúgy is csak kevesen tudtak triplázni: Di Stefano, Ben Barek, Mundo és Quique Setién. Ráadásul ők mind még egy nagyon másik futballkorszakban villogtak.

Ezután Jött még egy fontos gól Aduriztól, márciusban az Európa Ligában: a Valencia ellen továbblőtte a csapatát a negyeddöntőbe.

Formája láttán a válogatottnál számításba vehető riválisai is róla áradoztak. Amikor a villarealos Roberto Soldadót megkérdezték, hogy nem érzi-e úgy, hogy ismét a nemzeti csapatban játsszon, csak annyit mondott:

Az én behívásomról beszélni tiszteletlenség Adurizra nézve.

Del Bosque is kezdte belátni, hogy ki kellene próbálni a válogatottban, egészen pontosan azt nyilatkozta, hogy amikor mindenki Aduriz nevét skandálja, akkor már nekik is el kell gondolkodniuk, mert a Bilbao-csatár különleges eset.

zgKkTCc

A márciusi kerethirdetésnél – hat évvel a legutóbbi és egyetlen válogatottsága után – Del Bosque behívta Adurizt, és szinte biztosan lehetőséget is ad neki az olaszok elleni csütörtöki, vagy/és pár nappal később, a románok elleni barátságos mérkőzésen.

Nagyjából ez a két felkészülési meccs az utolsó lehetősége a nyári torna előtt, amit kizárólag kísérletezésre szánhat a kapitány.

Del Bosque a chelsea-s Pedrót, a valenciás Alcacert, a juventusos Moratát és a celtás Nolitót hívta még be, ezúttal Diego Costa kimaradt, mert nem teljesen egészséges.  Pedro és Nolito szélső, így Aduriznak egy embert kell kiszorítania a kezdőhelyért.

Ha a statisztikákat nézzük, akkor Aduriz elég jó helyzetben van. Az összes sorozatban harmincegy gólnál jár, és a mostani kerettagok közül ő talál be a leggyakrabban, átlagosan 125 percenként. A Squawka statisztikáiból az látszik, hogy Aduriz a legveszélyesebb fegyvere lehetne a spanyol válogatottnak.

Az ábrán az első sorban a meccsenként szerzett gólok száma, a másodikban a lövések pontossága, a harmadikban a fejesből szerzett gólok száma látható.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.