100 év sikerei – analóg és digitális egyesülettörténeti médiatartalom

TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-01206

Kedvezményezett: Mátészalkai Munkás Testgyakorlók Köre

Támogatás összege: 5 000 000 Ft                                                                                                       

Támogatás mértéke: 100 %

A projekt rövid bemutatása: 

Mátészalka azon kevés vidéki városok közé tartozik, amely egy 100 éves sportegyesülettel büszkélkedhet. 1919-ben alapították meg a Mátészalkai Munkás Testgyakorlók körét, amely azóta is több sportágban megyei és országos szinten, sőt néhány innen induló válogatott játékos révén nemzetközi szinten is öregbítette a város és az MMTK hírnevét. 

A centenáriumi ünnepségsorozat részeként jelenne meg a Mátészalkai Munkás Testgyakorlók Köre száz éves történetét ismertető egyesülettörténeti kiadvány analóg és digitális formában.  A tudományos igényességgel elkészített anyag szakleírást, szakinterjúkat tartalmaz, az egyesület életében meghatározó szerepet játszó legendás sportolók, vezetők, munkatársak visszaemlékezéseiből a város sporttörténetét, a sportinfrastrukturális fejlesztések megvalósítását ismerik meg az olvasók/hallgatók. A múlt megidézését közérthetően megfogalmazott formában élvezhetik a téma iránt érdeklődők. 

A könyv és a hozzákapcsolódó DVD – hiánypótló munkaként- megismerteti olvasójával/hallgatójával az egyesület működését az alapításától napjainkig, és egyben Mátészalkának, Szatmár fővárosának sporttörténetét. A több fontos szakmai szempontot, célt egyszerre megvalósító munka sokkal több egy átlagos képes, tudományos kiadványnál: ez egy fényképekkel illusztrált kordokumentum, helytörténeti munka, kultúrtörténeti, sporttörténeti alapmunka is, mely a mindennapokban is jól használható dokumentumgyűjtemény. A látássérültek vagy olvasási problémákkal küzdők számára is hozzáférhetővé teszi az információkat a digitalizálásnak köszönhetően.   

Több kiadvány mutatta már be a Mátészalkán végzett helytörténeti kutatások eredményeit, de a helyi sport történetének összefoglalása eddig még fehér folt volt.  A projekt keretében megvalósuló sporttörténeti kiadvány ezt az űrt tölti ki, de több is, mint egy átlagos könyv, az eddig megszokott helytörténeti témában megjelent munkák, mivel multimédiás tartalommal egészül ki.